Derfor får du tørre lepper

Derfor får du tørre lepper

Vi har alle opplevd å få tørre og sprukne lepper. På sommeren kan sol og UV-stråler gjøre at leppene sprekker opp, og i vintermånedene kan kulden gjøre leppene tørre og sårbare. Vær og vind er ytre påvirkningskrefter som ikke bare tørker ut huden, men også leppene. Heldigvis er det noen enkle grep man selv kan ta for å holde leppene myke og delikate.

… og slik redder du dem

Vi fikk legen Mia Lie til å fortelle oss hva som forårsaker tørre og sprukne lepper, og hva du kan gjøre for å forhindre dette:

– De aller fleste opplever tørre og såre lepper til tider, spesielt på vinteren, og dette er helt normalt. For å forebygge tørre lepper bør man unngå å slikke seg på leppene. Dette fjerner et beskyttende fettlag, og gjør dermed huden på leppene mer utsatt. Man bør i tillegg tilføre fuktighet i form av en god leppepomade.

Ettersom at leppene ikke har en egen talgproduksjon som virker smørende, blir redningen for mange en leppepomade som tilfører fuktighet og gir smøring. Et produkt mange nordmenn sverger til når de har tørre og sprukne lepper er storfavoritten Carmex.

carmex

Denne leppepomaden inneholder blant annet menthol og kamfer som gir en kjølende effekt, og er ikke tilsatt alkohol. I tillegg inneholder Caremex-produktene salisylsyre, som bidrar til å fjerne bakteriell forurensning. Carmex kan derfor også brukes som generell antiseptisk salve på ulike sår, brannsår, innsektsbitt og gnagsår. Med andre ord er Carmex et produkt man alltid bør ha i vesken.

Lie forteller videre at selv om du får i deg nok fuktighet og pleie, kan det også være andre faktorer som spiller inn:

– Dersom man opplever tørre lepper som et stort og tilbakevendende problem på tross av god pleie, kan det være aktuelt å oppsøke fastlegen. Det finnes nemlig en rekke medisiner og sykdommer som også kan gi tørre lepper.

Men før du eventuelt skulle komme dit, er det en rekke ting du selv kan gjøre for å redusere/fjerne ubehaget tørre og sprukne lepper medfører.

Seks enkle triks for å unngå tørre og sprukne lepper:

  • Ikke slikk leppene! Spytt trekker fuktigheten ut av leppene siden det fordamper og gjør problemet verre.
  • Drikk rikelig med væske, særlig vann – og hold deg hydrert.
  • Bruk fuktighetsgivende leppepomader som holder på fuktighet slik at leppene forblir hydrerte. Hvis du ikke er allergisk mot solkrem, bruk et produkt med bredspektret SPF 15 eller høyere, ikke bare på sommeren men alltid når du er utendørs. Leppestift som er blanke eller som inneholder mye glans med lite til ingen farge kan være potensielt skadelig for leppene fordi de kan tiltrekke UV-stråler. Prøv en trelags tilnærming for ekstra beskyttelse: bruk en leppepomade med solfaktor, etterfulgt av en farget leppestift, så avslutt det hele med litt glans.
  • Ved å skrubbe leppene jevnlig fjerner man død hud og leppene blir sunne og frisk. Du kan enkelt lage din egen skrubb ved å blande like deler brunt sukker, vann, salt og honning.
  • Dekk ansiktet om vinteren, spesielt på vindfulle dager.
  • Bruk en fuktighetsspray i tørre omgivelser som hjelper deg å holde huden og leppene hydrerte